top of page

HÄJKÅN BÄJKÅN

Figuren HäJKåN BäJKåN föddes i "Blom-Blom, Bäjkån och Knallert", en gatushow som blev ett TV-program 1984. Sen blev det barnradio på SR och det pågick mellan 1984 till in på 2006 med ca 1.500 program, bland annat Sveriges Radios Julkalender 1991.

Häjkån Bäjkån i barnradion blev ett populärt forum med såväl musik-program, teaterbaserad barnradio och undersökande journalistik för barn. Ett av alla avsnitt fick 1998 PRIX NORDICA för bästa nordiska barnradioprogram, programmet "Bäjkån i djurparken".

Första skivan med Häjkån Bäjkån kom ut 1989. Två år senare belönades produktionen "Häjkån, mera Bäjkån!" med en GRAMMIS för bästa barnproduktion. Två gånger ytterligare blev produktioner med Häjkån Bäjkån nominerade för Grammis, senast 2006.

Sammanlagt nio egna produktioner med Häjkån Bäjkån har släppts. 2012 släpptes "Bäjkån och Bällman" - hela julkalenderna i en en Cd-box med fyra skivor och alla avsnitt. 

Häjkån Bäjkån Band startade som turnerande band 1991 och med hjälp av stöd från Statens Kulturråd kune gruppen existera fram till 2005. När bandet turnerade som mest var det ca 150 konserter per år, på dagis, i skolor, festivaler, folkparker, stadsfester, TV och radio. 

bottom of page